Laksam Terengganu





Laksa Terengganu ni Ummi yang bagi nama...mana ada laksam lain-lain ikut negeri. Ni ummi buat sebab MIL orang Terengganu. Ummi pun follow kat google resepi ni. NI adalah 1st time ummi buat. Ada yang ummi tanya mak mertua ikut cara dia.

Bahan dan Cara Buat Unuk Laksam:

- 1 bungkus tepung beras

- 1 cawan tepung gandum (xperlu letak pun xpe) ummi xletak sebab ikut resepi mak mertua.

- garam secukupnya

- 3 sudu besar minyak

- 5 cawan air suam

Cara buat:

1. Panaskan kukusan. Sampai air dia mendidih.

2. Sediakan loyang atau tudung periuk. 

3. Oleskan tudung periuk dengan sedikit minyak.

4. Letak dalam kukusan, sendukkan 2-3 senduk bancuhan tepung tadi. Tengok senduk yang digunakan juga besar/kecil.

5. Biar seketika sehingga acuan masak. *tanda dah masak bila dah ada pembentukan gelembung di atas acuan tadi.

6. Angkat. Hati-hati panas.

7. Gunakan pisau makan, gulungkan laksam tadi.

8. Ulang sehingga habis bacuhan tepung.


Ada kecik besar ummi buat...ikut tudung periuk kita guna la.

Cara buat :KUAH LAKSAM 



Bahan-bahan:
  • Ikan Selayang (ummi guna dalam 5/6ekor )-Rebus dulu ikan tu
  • Santan
  • Asam Keping
  • Bawang Merah
  • Halia
  • Lada hitam kisar
  • Garam
  • Gula

Cara-cara:

1. Rebus ikan selayang bersama asam keping dan sedikit garam kasar. Jangan buang air rebusan ikan kalau masih ada.

2. Sediakan santan secukupnya. Ummi blend kelapa parut untuk dapatkan santan.

3. Panaskan santan atas dapur. Sentiasa kacau. 

4. Masukkan asam keping yang diguna untuk rebus ikan tadi. Kacau-kacau.

5. Kisar bawang merah+halia. Kalau ada lebihan air rebusan ikan, guna air ikan untuk kisar.

6. Masukkan dalam santan tadi. Kacau-kacau.

7. Ambil isi ikan yang telah direbus. Kisar halus.

8. Masukkan dalam santan tadi. Kacau lagi.

9. Masukkan lada hitam.

10. Perasakan bersama garam dan gula.

11. Kacau sehingga kuah nampak macam nak mendidih. 

12. Tutup api. 



Sediakan ulam-ulaman yang nak dimakan nanti...
Benda wajib biasanya:
- timun, tauge, kacang panjang, kobis, cili kisar, belacan, garam, limau nipis jika suka.

SELAMAT MENCUBA !!!!






Comments

Popular Posts