Kuih Bakar Terengganu


Ni percubaan pertama aku wat. Mujur jadi dengan bantuan orang2 sekeliling. Rupanya x susah mana pun... sebelum ni tau beli kat tepi jalan & makan jerrrrr.....
Teringin punya pasal nah aku try & error...

Maaflah sepatutnya bakar dalam loyang khas dia...tapi aku bakar guna kuali IKAN jerrr....nak mudah. Aku bakar atas dapur gas jerrr...Kalau ikutkan nak lagi sedap bakar guna sabut kelapa...
Tapi ni kira jadi lah...

Bahan2nya:
4 biji telor
1 biji kelapa (lebih kurang 6cawan santan)
2 cawan tepung gandum
10 helai daun pandan (blend)
4 cawan gula
Pewarna hijau
Garam

Cara buat:
1.Telor dan santan campur & kacau sekali.
2.Air perahan santan pandan masuk sekali.
3.masukkan tepung gandum dan gula kacau sebati.
4.Lebihan santan masuk sikit2 sampai hilang tepung yang ketul2.
5.Pastikan cair, jangan pekat ti x jadi..
6.Leh bakar dalam loyang @ periuk IKAN @ periuk bingka...


SELAMAT MENCUBA!


Comments

Popular Posts